Település:
Bács-Kiskun megye, Kiskunfélegyháza


Hattyú ház, és Petőfi Sándor Városi Könyvtár


Kiskunfélegyháza, Szent János tér 9, 6100 (06 76) 461 429

Nyitvatartás: Hétfő ZÁRVA

                   Kedd: 8:00-18:00

                   Szerda-Csütörtök: 12:00-18:00

                   Péntek: 8:00-18:00

                   Szombat 8:00-12:00

                   Vasárnap ZÁRVA

A Hattyú-ház oromdíszéről elnevezett klasszicista épület Kiskunfélegyházán.

Mayerhoffer János tervei szerint épült 1819-20-ban. A telken már 1817-ben építkezést akartak kezdeményezni, de tervet csak 1819-ben készítettek. Fischer Ágoston kecskeméti kőművesmester és Novák Márton ácsmester voltak a kivitelezők. Az építési terveket az épületben működő könyvtár őrzi. Az építés költsége 13 897 forint 26 krajcár volt. Az épület nagyobbik részét eredetileg a „Kis Pintze” vagy „Kiss Kortsma” néven emlegetett vendéglő, illetve a vendéglő bérlőjének lakása foglalta el, de két mészárszéknek is biztosítottak helyet. Az egyik első bérlő Petrovics István, Petőfi Sándor édesapja volt. 1822-től bérlőtárs, 1824–30 között a két mészárszék egyedüli bérlője volt. A kocsma cégére volt a hattyú, amit az oromzaton stukkóból is elkészítettek.

Az épület ezután több mint száz éven keresztül a város tulajdonában volt, elsősorban üzleti célokat szolgált. 1910 táján, az új, szecessziós városháza tervezésekor felmerült az épület lebontása, hogy helyén özv. Kalmár Józsefné hagyatékából kultúrpalotát építsenek, de anyagi forrás hiányában ez a terv nem valósult meg. Az 1950-es évekre állapota leromlott, de a Mezősi Károly Petőfi-kutató kezdeményezte mozgalom nyomán az épületet sikerült megmenteni. 1965 novemberében, eredeti állapotában helyreállítva költözött bele a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. A Mezősi Károly rendezte Petőfi-kiállítás és a könyvtár máig az épületben tekinthető meg.

Az épülethez 2007-8-ban új szárnyat csatoltak, így az U alaprajzú épület négyszög alaprajzú lett.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Kiskunfélegyházán, a Szent János téren található, általános gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár. Könyvtári feladatok mellett a város kulturális életének fontos helyszíne: felolvasásoknak, kiállításoknak, előadásoknak, egyéb rendezvényeknek ad otthont.

Gyűjteménye

Gyűjteményében megközelítőleg 116 ezer dokumentummal lehet számolni. Nagy részük könyv, de megtalálhatók sajtótermékek, térképek, kották, kisnyomtatványok, hangoskönyvek, szakdolgozatok, mikrofilmek, diafilmek, videofilmek, CD-k is.

Az állományban való tájékozódást 2000-ben lezárt kézi és folyamatosan bővülő számítógépes katalógus segíti.

Helyismereti gyűjteményét Móra Ferenc és Petőfi Sándor művei alapozták meg, ezt ma is élő és publikáló szerzők gyarapítják. Gyűjtik a helyi kiadók, nyomdák által előállított dokumentumokat, a helyi periodikumokat, aprónyomtatványokat.

Részlegek

Olvasóterem

Sajtótermékek, kézikönyvek, az EU-val kapcsolatos könyvek, a testvérvárosoktól kapott dokumentumok mindenki rendelkezésére állnak.

Zenei részleg

Közel 3000 hangzó adathordozón komoly- és könnyűzene, hangoskönyv, nyelvlecke; emellett kották.

Gyermekkönyvtár

A gyermekkönyvtár 2007 végéig külön épületben, a Gorkij utcában volt. A műemlék Hattyúház rekonstrukciós munkálatai után beköltözött a főépületbe.

 Forrás: Wikipédia

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »